Wiza Work & Holiday

Wiza Work and Holiday (subclass 462) jest doskonałym sposobem na zwiedzanie Australii z możliwością pracy.

Wiza Work & Holiday uprawnia do:

  • pobytu na terenie Australii przez okres 12 miesięcy od dnia przekroczenia granicy,
  • podjęcia pracy na pełen etat (z ograniczeniem — nie dłużej niż 6 miesięcy u jednego pracodawcy),
  • podjęcia nauki do 4 miesięcy,
  • wielokrotnego przekraczania granicy w czasie trwania wizy.

Dodatkowo

  • wiza jest ważna 12 miesięcy od daty przyznania,
  • wizę Work and Holiday można otrzymać tylko raz w życiu,
  • o wizę trzeba aplikować spoza Australii,
  • koszt aplikacji wizowej: 440 AUD + 4,76 AUD (credit card payment).
i4
35

Warunki

  • wiek pomiędzy 18. a 31. rokiem życia,
  • potwierdzona egzaminem komunikatywna znajomość języka angielskiego (uznawane egzaminy zdane nie wcześniej niż 12 miesięcy przed aplikacją: IELTS wynik 4.5, TOEFL wynik 133 w teście komputerowym, Pearson Test of English Academic z wynikiem 30, CAE z wynikiem 147 lub 2 lata studiów po angielsku w swoim kraju (Polska) lub rok studiów w Australii na kursie Diploma, Bachelor lub Master,
  • wykształcenie wyższe lub ukończone minimum 2 lata studiów licencjackich,
  • środki finansowe wystarczające na początkowe utrzymanie (minimum 5 tys. dolarów australijskich),
  • bilet powrotny, bilet na dalszą podróż lub wystarczające środki, by zakupić taki bilet,
  • ważny paszport, wydany nie wcześniej niż dziesięć (10) lat przed złożeniem wniosku o wydanie wizy, posiadający co najmniej dwie (2) puste strony, który zachowa ważność przez okres nie krótszy niż dziewięćdziesiąt (90) dni po zakończeniu planowanego pobytu,
  • zaświadczenie (letter of suport) wydane przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej potwierdzające, że Ministerstwo wie o zamiarze ubiegania się danej osoby o ten rodzaj wizy,
  • dodatkowo w trakcie weryfikacji aplikacji przez urząd imigracyjny urzędnik może poprosić o przedstawienie dodatkowych dokumentów np. zaświadczenia o niekaralności lub np. wykonanie badań lekarskich u lekarzy wyznaczonych przez urząd,
  • kandydatowi nie mogą towarzyszyć dzieci, pozostające na jego utrzymaniu,
  • podczas wysyłania aplikacji nie jest wymagane przedstawienie posiadania ubezpieczenia zdrowotnego, ale ze względu na drogą służbę medyczną w Australii urząd imigracyjny rekomenduje wszystkim osobom wyjeżdżającym na wizie Work and Holiday zakupienie odpowiedniego ubezpieczenia na czas swojego pobytu w Australii,
  • komplet dokumentów należy przesłać do Ambasady Australii w Berlinie pocztą lub złożyć osobiście. Nie ma możliwość przesłania aplikacji drogą elektroniczną.

Wiza Work & Holiday jest objęta limitem miejsc. Dla Polski wynosi to 200 wiz rocznie, przyznawanych od 1 lipca do 30 czerwca kolejnego roku.

Nowa pula miejsc otwiera się 01 lipca 2017.

Chcesz wiedzieć więcej?

Skontaktuj się z nami. Chętnie udzielimy dodatkowych informacji o kursach.