Dlaczego Australia nazywana jest królestwem kawy?
To, że Australijczycy lubią kawę (choć słowo „kochają” jest tutaj z pewnością bardziej adekwatne), nie jest wieścią zaskakującą. Czarny napój codziennie pobudza miliony ludzi, także w Polsce. Jest jednak mała różnica – u nas wciąż najczęściej pije się niewiele odmian kaw. Ot, czarna, lubiana z mlekiem, może być z dodatkiem cukru, ewentualnie słabsza lub mocniejsza. W kwestii kawy Australijczycy naprawdę wiedzą co to różnorodność! Przekonajcie się, dlaczego!
Long-black espresso, a może moccha czy machiato? Zdecyduj też, czy wolisz mleko krowie, migdałowe, sojowe (nie zapomnij dodać, jak bardzo spienione). No i ważny jest rozmiar! Rzadko kiedy znajdziesz tutaj kawę o rozmiarze „small”. Najmniejsza to zazwyczaj ta określana jako „regular”, potem mamy już large i jumbo. To jeszcze nie koniec „kafejkowych” decyzji – chcesz kawę bardzo słodką, mniej słodką, a może bez cukru? To co? Może dzisiaj spróbujesz jumbo double-shot moccha with semi-skimmed milk and extra sweet? Proszę bardzo!
Kaw(a)iarnie
Zamiłowanie do kawy do Australii przejawia się też ogromną liczbą kawiarni. Oczywiście znajdziemy tu znane sieciówki, ale każdy wie, że najlepszego „napoju bogów” można napić się w dobrej kafejce. A tych nie brakuje! Na każdym kroku niezwykłym klimatem i zapachem do swoich wnętrz zapraszają nas różnorodne kafejki. A w nich wykształceni i kochający kawę bariści, o których pisaliśmy już w jednym z naszych wpisów (sprawdź: Barista – popularny i lubiany zawód w Australii).
Jak zamówić kawę w Australii?
Pytanie jest bardzo zasadne. Lepiej wcześniej się przygotować, inaczej spędzimy dużo czasu na odpowiadaniu na pytania baristy/kelnera. Warto wiedzieć, że wszystkie kawy przygotowywanie są na bazie espresso, które miesza się w różnych proporcjach z mlekiem lub wodą. W ten sposób otrzymujemy:
– short black – po prostu espresso;
– long black – espresso rozrzedzane wodą;
– flat white – podwójne espresso podawane z małą ilością mleka (niespienionego);
– latte – espresso z dużą ilością spienionego mleka;
– mocha – latte z proszkiem czekoladowym;
– cappuccino – espresso, nieco spienionego mleka, posypane czekoladą;
Z taką bazą wiedzy warto udać się do australijskiej kawiarni, by spróbować kawy z prawdziwego zdarzenia! Smacznego!