Wiza Studencka

Weź udział w programie Nauka i Praca i korzystaj z możliwości i szans, jakie daje Australia.

Wyjazd do Australii na wizie studenckiej jest doskonałym sposobem, aby nauczyć się lub doszlifować język angielski, zdobyć nowe kwalifikacje lub zmienić ścieżkę kariery w jednej z wielu australijskich szkół oferujących kursy dla studentów międzynarodowych (kurs i szkoła muszą mieć numer CRICOS). Wiza studencka umożliwia pobyt w Down Under od jednego miesiąca do kilku lat – tym samym daje możliwość poznania australijskiej kultury i samego kraju. Dzięki pozwoleniu na pracę można pokryć koszty utrzymania, szkoły i odłożyć na podróże po Australii i Azji. A przede wszystkim przeżyć przygodę życia, która zmieni Twoje podejście do niego na zawsze…

Wiza studencka ma 2 rodzaje

  1. 500 dla osób, które chcą przyjechać i uczyć się w Australii
  2. 590 dla osób, które chcą przyjechać jako opiekunowie osób nieletnich

Koszt wizy

AU$560 dla studenta    | AU$410 dla partnera   | AU$140 dla dziecka studenta


  • Aplikację składa się przez stronę internetową DIBP, na której trzeba założyć konto ImmiAccount (homeaffairs.gov.au).
  • Aby złożyć wniosek, trzeba opłacić wybrany kurs, otrzymać COE (Confirmation of Enrolment) oraz opłacić wniosek wizowy.
  • Aby otrzymać wizę, należy wykupić ubezpieczenie OSHC (Overseas Student Health Cover) w jednej z wyznaczonych przez rząd australijski firm ubezpieczeniowych np. ALLIANZ www.oshcallianzassistance.com.au NIB nib.com.au BUPA www.bupa.com.au
  • Do aplikacji należy dołączyć list GTE (Genuine Temporary Entrant), opisujący cel przyjazdu, wykształcenie, status i historię zatrudnienia. Trzeba również przedstawić więzi z krajem pochodzenia. Oficer może także poprosić o wykazanie zabezpieczenia finansowego na czas pobytu w Australii. Można przedstawić środki własne lub mieć wsparcie od rodziny.
  • Wniosek o wizę studencką można złożyć przebywając na terenie Australii lub poza nią.
  • Wiza studencka umożliwia wyjazd do Australii na okres od 1 miesiąca do kilku lat.
  • Do Australii można przyjechać od momentu otrzymania wizy (Visa Grant Notification).
  • Wiza studencka pozwala na pracę w wymiarze 40h na dwa tygodnie dla studenta w czasie trwania kursu i bez ograniczeń w czasie przerwy/wakacji na kursie lub między kursami. Partner może pracować tylko 40h na dwa tygodnie bez względu na wakacje lub przerwy między kursami studenta. W przypadku kiedy student zapisze się na kurs magisterski, partner może pracować w pełnym wymiarze godzin cały czas.
  • Pozwolenie na pracę na wizie studenckiej jest aktywne od momentu rozpoczęcia wykupionego kursu.
  • Wizę studencką można przedłużyć w Australii na okres następnego kursu.
  • Z wizy studenckiej można się starać o wizę turystyczną, wizę graduate 485, sponsorowaną 457 lub wizę stałego pobytu.

Chciałbyś wiedzieć więcej?

Skontaktuj się z nami. Chętnie udzielimy dodatkowych informacji o kursach.