Raj dla foodies – czyli niezwykłe przysmaki Australii!
Australia = wielokulturowość. Bogata w historię, a swoją wyjątkowość zawdzięcza m.in.: wpływom przedstawicieli różnych kultur, którzy na stałe osiedlili się na jej terenach. Ta wybuchowa mieszanka okazała się jedynym w swoim rodzaju przepisem na niezwykłą kuchnię. Indywidualna, niespotykana i zaskakująca. Australijska gastronomia zyskuje coraz więcej zwolenników na arenie międzynarodowej.Czym przyciąga tłumy foodies z całego świata?
Na dobry początek.. klasyka gatunku
Deser na widok, którego ciężko się opanować. Chrupiąca beza, krem śmietanowy, a do tego owoce. Dużo owoców. Tak, to słynna Pavlova. Mimo nazwy, która obiektywnie sugeruje pochodzenia z państw Europy Wschodniej, deser pochodzi właśnie z Australii. Anna Pawłowa, niezwykle popularna rosyjska primabalerina, podczas swojego pobytu w Perth została ugoszczona wyjątkowym przysmakiem przygotowanym na swoją cześć. Tak rozpoczęła się historia jednego z najbardziej znanych na świecie tortów, który stanowi punkt kulminacyjny wykwintnych przyjęć oraz nieformalnych spotkań.
Pora na ekstrawagancję
Po klasyczniej bezie przyszedł czas na prawdziwie zaskakujące przysmaki, wśród których prym wiedzie Witchetty bush (krzak czarownic). Po zamówieniu dania o tej nazwie, kelner przyniesie nam do stolika talerz pełen około 10cm pędraków, czyli grubych larw. To nie pomyłka, a jedna z ulubionych przekąsek Australijczyków. Bogate w białko oraz tłuszcz robaki uchodzą za prawdziwy rarytas. Rzekomo smakiem przypominają migdały…. Smażone, a nawet surowe – sposobów jest mnóstwo, pytanie czy odważnych do spróbowania również?
Poproszę steka!
Boom na steki był, jest i będzie obecny nieustannie. Prawdziwi mięsożercy doceniają jakość produktu, dobierają odpowiedni poziom krwistości i rozkoszują się wyjątkowym smakiem. W Australii również, z tą małą różnicą, że zamiast wołowiny mamy do wyboru: kangura, krokodyla, a nawet strusia. Koneserzy tych niezwykłych potraw doceniają zarówno walory smakowe jak i mnogość wartości odżywczych. W przypadku strusia mówi się, że jest to najzdrowsze mięso bogate w kwasy tłuszczowe. Jacyś chętni?
Fairy bread
W dokładnym tłumaczeniu „bajkowy chleb” – wygląd faktycznie odzwierciedla jego nazwę. Fairy bread to nic innego jak kromka jasnego chleba z masłem i… kolorową posypką. Od wielu lat popularna w Australii szczególnie podczas urodzin, sławę zyskała z nadejściem ery Instagrama i Pinteresta. Bajkowy chleb to, poza rzekomo pysznym smakiem, niezwykle urokliwa przekąska, która zachwyca wyglądem. Świat oszalał na punkcie kolorowych kanapek!
Niezwykłe różnorodności
Olbrzymia Australia to jednocześnie olbrzymi wybór. Na liście niezwykłych przysmaków nie może zabraknąć pie floater. Pochodzącą z Adelaide zupę z zielonego groszku wyróżnia szczególny dodatek – wrzucone do środka ciastko z mięsem polane dużą ilością ketchupu. Do kolekcji vegemite – pasta uchodząca za australijski przysmak nr 1, o której pisaliśmy TUTAJ. Tim tamy, lamingtony, a także słynne kalmary w cieście z solą i pieprzem. Australia to mnogość smaków, których nie należy się bać. Wyjątkowe potrawy to efekt niezwykłej historii, w której wielokulturowość odcisnęła szczególne piętno.